Bemutatkozás

A rajzolás és a festés, mint az önkifejezés egyik módja már régóta foglakoztat. Számomra azonban a legizgalmasabb közvetítőfelület a kő.

A kövekről általában az jut eszünkbe, hogy ridegek és kemények. Éppen ezért érdekes kihívást jelent számomra, hogy lágyítsam meg őket. Hogy lesz a sok millió év alatt kialakult anyag-összetételű és formájú kőből a festés illetve díszítés után önálló kompozíció, esetleg - ami mostanában foglakoztat - táblakép és kő egysége.

Ideális alapanyag számomra a folyami kő, éppen ezért minden alkotófolyamat egy kirándulással kezdődik. Ellátogatok a szentendrei Bükkös-patak partjára, vagy Pilisszentkeresztre a Szurdokba. Az érdekes formájú köveket hazaszállítom, és a műhelyben folytatódhat a munka.

Az elkészült kövekben tehát benne van az az erő, amivel ellenállt a felszínformáló hatásoknak a sok-sok év alatt, benne van a kőgyűjtő kirándulás az alkotófolyamat legelején, és benne vagyok én.

Jelenleg azon dolgozom, hogyan lehetne minél kiegyensúlyozottabb egységét létrehozni a kép és kő együttesének. Ez egy olyan új út, melynek az elején járva, nyitottan, és kíváncsian haladok előre családom, mesterem, Baksai József valamint a szentendrei és a sárospataki szabadiskolában tevékenykedő alkotótársaim támogatásával.

 
   Németh Anett